Sisällöntuotanto on käsitteenä laajentunut digitaalisen markkinoinnin kasvaessa ja kehittyessä viime vuosikymmenellä. Nyt viime aikoina yleistynyt tekoäly on myös muuttanut sisällöntuotannon pelikenttää suuresti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä sisällöntuotanto tarkoittaa digitaalisten kanavien suhteen vuonna 2025.
Mitä on sisällöntuotanto ja miksi sen rooli on niin merkityksellinen?
Perinteisesti ennen internetin aikakautta sisällöntuotanto on keskittynyt lehtiin ja kirjoihin, radioon ja televisioon pitkillä perinteillä.
Digitaalisen markkinoinnin siirtyessä markkinajohtajaksi markkinoinnin alalla, on sisällöntuotannon määrä lisääntynyt sekä rooli ja merkitys kasvanut. Sisällöntuotannon tehtävä on yleisesti ottaen sisältöjen luomista eri kanaviin. Sisällön tarkoitus voi olla joko viihdyttä, arvoa lukijalleen tuova taikka yleisesti informatiivinen. Sisällön tyyppi voi olla verkkosivujen teksteistä sosiaalisen median julkaisuihin sekä videoihin ja podcasteihin.
Koska nykyihmiset viettävät paljon aikaansa netissä, sekä etsivät kaiken tarvittavan tiedon useimmiten verkosta, on sisällöntuotanto keino tavoittaa netin käyttäjät. Laadukas ja puhutteleva sisältö auttaa yrityksiä ja muita toimijoita näkymään verkossa sekä tavoittamaan kohdeyleisönsä. Netin hyödyllisyys- tai viihdearvo perustuu täysin siellä julkaistavaan sisältöön.
Sisällön tehtävät digikanavissa:
- Parantaa hakukonenäkyvyyttä
- Vahvistaa asiantuntijamielikuvaa
- Tarjota tietoa ja ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin
- Luoda vuorovaikutusta kohdeyleisön kanssa
Digitaalisen median sisältötyypit ja kanavat
Sisällöntuotanto tarjoaa useita keinoja ja mahdollisuuksia tavoittaa kohdeyleistö netin välityksellä. Jokaisella sisältötyypillä on oma paikkansa ja omat vahvuutensa eri alustoilla. Sisällöntuotanto digitaalisessa mediassa on laajaa tekstinä, mutta sisältää myös kuvan, videon ja äänen.
Tekstisisältö
Tekstisisältö on sisällöntuotannon tavanomaisin ja perinteisin muoto, jota on käytetty jo ennen nettiaikaa sanoma- ja aikakausilehdissä laajalti. Nykyään verkkosivustot ovat tekstisisällön vakiohyödyntäjiä, samoin sähköpostimarkkinointi ja uutiskirjeet hyödyntävät tekstinä tuotettua sisältöä. Tekstisisältö on osittain mukana myös sosiaalisessa mediassa.
Visuaalinen sisältö
Visuaalinen sisältö kattaa kuvat sekä infografiikaan, joita hyödynnetään laajalti eri digitaalisen markkinoinnin kanavissa. Kuvapainotteiset sosiaalisen median kanavat, kuten Instagram ja Pinterest perustuvat pääosin visuaaliseen sisältöön ja kuviin. Infograafeilla taasen voidaan tiivistää suurempia asiakokonaisuuksia helposti luettavaan ja ymmärrettävään muotoon eri alustoilla.
Video ja ääni
VIdeoiden suosio kasvaa jatkuaan digitaalisen median sisältömuotona. Podcastit taasen käsittelevät aiheita puheen ollessa oleellisin muoto, jolloin seuraaminen käy vaikka autoa ajaessa tai muun tekemisen ohella.
Sisällöntuotannon tehokas hyödyntäminen markkinoinnissa
Kaikki digitaalinen markkinointi perustuu pohjimmiltaan sisältöön, olipa se missä muodossa tahansa. Ilman tuotettua sisältöä ei ole markkinointia tai näkyvyyttäkään. Onnistunut ja tehokas sisällöntuotanto tuo näkyvyyttä ja puhuttelee kohdeasiakkaita valituissa kanavissa.
Voidaan siis sanoa, että sisällöntuotanto on markkinoinnin tärkein tekijä. Laadukas sisältö tarvitaan, jotta markkinoinnista tulee tehokasta ja onnistunutta.
Tehokkaan sisällöntuotannon eri vaiheet:
- Kohderyhmän määrittely
- Aiheiden suunnittelu ja ideointi
- Sisällön tuottaminen ja optimointi
- Julkaisu ja jakelu
- Tulosten seuranta
Verkkosivujen sisällöntuotanto
Verkkosivut ovat nykyään jokaisen yrityksen markkinoinnin kulmakivi. Lisäksi verkkokauppa on yksi verkkosivujen tyyppi, jolle sisältö toimii myynnin mahdollistajana.
Verkkosivujen sisältö on pääasiassa tekstiä ja kuvia. Yrityksen verkkosivujen kohdalla sisällön tehtävä on löytää kohdennettuja vierailjoita verkkosivuille hakukoneista, sekä puhutella ja vakuuttaa vierailijoista uusia asiakkaita.
Verkkokaupan hakukonenäkyvyys esimerkiksi auttaa tuomaan kohdennettuja kävijöitä kauppaan jatkuvalla syötöllä, lisäksi tuotteet tarvitsevat esittelyä tekstin ja kuvien muodossa.
Sosiaalisen median sisällöntuotanto
Some vaatii räätälöityä, nopeasti kulutettavaa sisältöä eri muodoissa. LinkedIn sopii B2B-viestintään, Facebook yhteisön rakentamiseen, Instagram ja TikTok tavoittavat nuoremmat kohderyhmät. Keskeistä on kanavakohtainen sisällön optimointi ja sopivien formaattien hyödyntäminen.
Sosiaalisen media sisällöntuotanto ulottuu tekstistä kuvien kautta videoihin. Toimivan sisällön tyyppi riippuu somekanavan luonteesta, ja sisällöntuotanto täytyy sopeuttaa valitun kanavan luonteeseen.
Vinkkejä sisällöntuotantoon vuodelle 2025
Onnistunut sisällöntuotanto lähtee ideasta, joka onnistutaan käärimään sisältöön tehokkaasti parhaan hyödyn hankkimiseksi. Vuonna 2025 verkkosisällön määrä on suurempi kuin koskaan, ja kasvaa entisestään. Mukaan peliin on tullut myös kahden viime vuoden aikana tekoäly, jota on käyty hyödyntämään sisällöntuotannossa laajasti.
Laatu korvaa määrän
Verkkosisällön määrän ollessa ennätyksellisen suuri, asettuu myös kovemmat paineet sisällöntuotannon onnistumiselle. SIsällöltä vaaditaan entistä enemmän laatua, jotta se pystyy suoriutumaan tehtävästään jatkuvasti kasvavan kilpailun keskellä. Lisäksi sisällöntuotanto on helpottunut tekoälyn aikakaudella niin paljon, että idearikkaan ja uniikin sisällön tärkeys kasvaa entisestään.
Esimerkiksi verkkosivujen sisältöjen suhteen Google-näkyvyyden hankkiminen ja kasvattaminen on tullut haastavammaksi kuin koskaan aikasemmin. Viimeisten kahden vuoden aikana on nähty lukemattomia tapauksia, joissa ennen suuren kävijämäärän Googlesta kahlineet sivustot ovat kokeneet merkittäviä menetyksiä näkyvyydessään.